آشنایی با خواص و ویژگی اسید سولفونیک

سولفونیک اسید یا اسید سولفونیک که نام علمی آن دودسیل بنزن سولفونیک اسید است. نام تجاری این اسید LABSA است که مخفف عبارت (آلکیل بنزن سولفونیک اسید خطی) است. برای آشنایی بیشتر با خواص این اسید به موارد زیر توجه فرمایید.

فرمول کلی آن  به صورت R C6H4SO3H است که در آن Rزنجیره آلکیل خطی بین C12 – C14 است.
البته در بیشتر موارد فرمول شیمیایی آن، CH3(CH2 )11C6H4SO3H است.
شناسه پاب کم آن 313 است.
این اسید رنگ قهوه ای روشن دارد و ماده ای شفاف، چسبناک و همگن است.
غلظت آن (ماده فعال) 96 است.
چگالی آن 1.05 است.
وزن مولکولی آن 326.49 گرم در مول است.
از نظر بافت تا حدودی سنگین تر از آب معمولی است.
سولفونیک اسید واکنش سوختن را سرعت می بخشد.

.

.

اسید سولفونیک دارای نام تجاری LABSA است

همچنین دارای قابلیت عالی برای ترکیب شدن با اکسیژن، آب و کلر است، بنابراین نباید با موادی که حاوی این نوع از مواد هستند مخلوط شود.
همچنین با مواد قلیایی سریع واکنش  نشان می دهد.
این اسید نسبت به اسیدهای دیگر بسیار قوی است، به طوری که محققان تخریب زده اند که اسید سولفونیک تقریباً یک میلیون بار از  کربوکسیلیک اسید خاصیت اسیدی بالاتری دارد.
سولفونیک اسید در تولید اسیدهای معطر استفاده می شود و این امر با استفاده از گوگرد غلیظ و همچنین دی اکسید گوگرد انجام گرفته می شود.
به عنوان یک پاک کننده اسیدی  مورد استفاده قرار می گیرد چرا که قدرت پاک کنندگی بالایی در مقایسه با سایر سورفکتانت های آنیونی دارد.

روشهای تولید صنعتی اسید سولفونیک

اسید سولفونیک به صورت صنعتی از طریق فرآیند سولفوناسیون خطی آلکیل بنزن تولید می شود، این اسید در طی مراحل زیر با فرایندهای متوالی سولفوناسیون انجام می شود.

1- آلکیل بنزن خطی با آلکیله شدن بنزن با آلکنها در حضور هیدروژن فلوراید به عنوان کاتالیزور واکنش می دهد و در شرایط ویژه در اثر گرما و فشار زیادی  تولید می شود.

2- آلکیل بنزن خطی به دست آمده در تولید اسید سولفونیک دودسیل بنزن، که در آن فرآیند سولفوناسیون آلکیل بنزن خطی است با استفاده از یک عامل سولفونه که حاوی گوگرد، است انجام می شود

با توجه به معادله:

RC 6 H 5 + SO 3 RC 6 H 4 SO 3 H

برای به دست آوردن نمک سدیم سولفونیک اسید، آن را با هیدروکسید سدیم (سود سوزآور) مطابق معادله اصلاح می کنیم:

RC 6 H 4 SO 3 H + NaOH RC 6 H 4 SO 3 Na + H 2 O

.

.

اسید سولفونیک رنگ قهوه ای روشن دارد.

.

.

اسید سولفونیک به چند دسته تقسیم می شود

حال که با خواص و ویژگی اسید سولفونیک آشنا شدید در این بخش قصد داریم تا درباره انواع اسید سولفونیک صحبت کنیم. برای طبقه بندی کردن این اسید باید به درصد خلوص آنها توجه می کنیم که در ادامه به هریک از آنها اشاره کرده ایم.

1- سولفونیک شفاف (روشن) : دارای رنگ قهوه ای عسلی روشن است، درصد ناخالصی های موجود در آن کم و غلظت اسید موجود در آن زیاد است.

2- سولفونات تیره : دارای رنگ قهوه ای تیره (سیاه) است و درصد ناخالصی های موجود در آن زیاد بوده و غلظت کمی دارد.

3- سولفونیک های گازی : دارای رنگ زرد مایل به سفید شفاف و دارای خلوص بالا و غلظت بسیار بالا می باشد.

چگونه می توان  اسید سولفونیک خوب و بد تشخیص داد؟

آن دسته از اسیدهایی که برای مصارف مختلف خانگی خریداری شده اند و مورد استفاده قرار می گیرند، ممکن است گاهی ناخالص باشند یعنی اینکه از درصد خلوص بالایی برخوردار نباشند. برای یادگیری نحوه تشخیص درصد خالص بودن اسید سولفونیک بهتر است که 100 گرم از این اسید را تهیه کنید و در یک لیتر آب حل کنید و سپس  سی گرم سودا اضافه کنید. سپس pH این محلول  را اندازه گیری کنید. اگر  پی اچ محلول بین هفت تا هشت و نیم باشد، کیفیت آن در حالت بالا است و می توانید بدون ترس و اضطراب از آن استفاده کنید.

اسید سولفونیک کاربرد زیادی در صنایع شیمیایی دارد.

.

اما اگر این محلول برای خنثی سازی اسید سولفونیک به 35 گرم سودا نیاز داشته باشد، این محصول ناخالص است و مرغوب تلقی نمی شود.

روش دیگر برای تشخیص خوب و بدن بودن اسید سولفونیک توجه کردن به نحوه واکنش اسید با آب است زیرا زمانی که سولفونیک اسید ناخالص در آب قرار می گیرد علاوه بر اینکه برای رسیدن به حالت خنثی مقدار زیادی سود سوز آور نیاز دارد، هنگام واکنش با آب نیز کف سفیدی ایجاد می کند و علت این امر پایین بودن درصد خلوص اسید می باشد.

نکته 1: هر 1کیلوگرم اسید سولفونیک برای خنثی سازی به 130 تا 135 گرم سود سوزآور نیاز دارد.

نکته 2: هر 1کیلوگرم اسید سولفونیک برای خنثی سازی به 1کیلوگرم سیلیکات سدیم مایع نیاز دارد.

موارد استفاده اسید سولفونیک چیست؟

اسید سولفونیک به عنوان ضد خوردگی و ضد زنگ برای محافظت از  آهن آلات استفاده می شود. سولفونیک اسید در شامپوها سر، شامپوهای بدن، شوینده ها، صابون ها، پودر لباسشویی و شوینده های ظرف و در حالت کلی در محصولات شوینده تولید شده در صنایع شیمیایی استفاده می شود. این ماده غالباً اکسید کننده نیست و برای استفاده به عنوان کاتالیزور در واکنشهای آلی مناسب است. از مشتق های مهم این اسید میتوان به مواردی مانند:

اسیدهای سولفونیک آلیفاتیک
اسید متان سولفونیک
اسید سولفونیک تری فلوئور
متانول (اسید تریفلائیک ، CF3SO3H)

اشاره کرد این اسیدها اهمیت زیادی در تولید محصولات شیمیایی دارند. افزون بر اسید های نام برده شده، اتری فولیک اسید نیز یکی از قوی ترین اسیدهای آلی شناخته شده است که به عنوان کاتالیزور پلیمریزاسیون در پیل های سوختی، در تولید بنزین و سنتز ترکیبات آلی فلزی مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه بیشتر به جزئیات موارد استفاده اسید سولفونیک پرداخته ایم

سولفونیک اسید موجود در شرکت بازرگانی بهراد شیمی

.

مواد شوینده

مهم ترین کاربرد نمک های اسید سولفونیک (سولفونات ها) در مواد شوینده است. نمک سدیم اسیدهای آلیفاتیک یا اسیدهای سولفونیک زنجیره پیوندی بلند و مستحکمی دارند که در ساختار مواد شوینده استفاده می شوند. سولفونیک اسید در ساخت برخی از موادی که در شوینده ها استفاده می شوند مانند صابون مایع کاربرد فراوانی دارد، زیرا یکی از مهمترین مواد تشکیل دهنده صابون مایع به شمار می آید. همچنین در نظافت کف و برخی از سازمانهایی که برای تمیز کردن لباس استفاده می شود.

ریخته گری

سولفونیک اسید در ریخته گری آهن نیز بسیار مورد استفاده قرار می گیرد زیرا دارای قالب و استحکام بسیار بالایی در ساختار خود است.

پزشکی

اسید سولفونیک همچنین در تولید برخی از انواع داروها، به ویژه آنتی بیوتیک هایی که برای مبارزه با میکروب هایی که انسان را آلوده می کنند، مورد استفاده قرار می گیرد. این داروها دارای سولفا(برخی مشتقات اسید سولفونیک) در ساختار خود هستند  از این رو میتوانیم بگوییم  که  اسیدهای سولفونیک موجود در ساختار داروها نقش زیادی در از بین بردن عفونت موجود در بدن دارند.

در رنگ و رنگرزی

سولفونیک اسید در تولید رنگ برای رنگ آمیزی لباس هایی که میپوشیم استفاده می شود، زیرا اکثر رنگ ها به دلیل وابستگی به آنتراکینون از طریق فرایند سولفوناسیون که به فرایند رنگرزی لباس کمک می کند، به شدت به اسید سولفونیک وابسته هستند. از این رو اسید سولفونیک  به طور صنعتی برای رنگرزی در صنایع نساجی استفاده می شود. مشتقات اسید سولفونیک اغلب در مولکولهای آلی مانند رنگها ترکیب می شوند تا آنها را برای استفاده در مخزن های  رنگرزی آماده  کنند. مشتقات سولفونیک اسید همچنین با  بخشیدن قابلیت جذب کنندگی زیاد به پارچه ، قابلیت شستشو رنگ های پشمی و ابریشمی را نیز بهبود می بخشد. اکثر رنگدانه های آنتراکینونی توسط فرایند سولفوناسیون تولید می شوند. سولفونیک اسیدها تمایل دارند که به پروتئین ها و کربوهیدرات ها نزدیک شوند. بیشتر رنگهای قابل شستشو، حاوی اسیدهای سولفونیک یا دارای گروه عملکردی سولفونیل هستند.

اسید سولفونیک نقش زیادی در کاتالیزورهای اسیدی دارد

.

کاتالیزورهای اسیدی

اسیدهای سولفونیک همچنین به عنوان کاتالیزور استفاده می شوند. اسیدهای پلیمری سولفونیک نیز مفید هستند. رزین های Dweex  که یکی دیگر از مشتقات اسید سولفونیک پلی استایرن هستند برای سرعت بخشیدن واکنش و همچنین برای تبادل یونی (نرم کننده آب) استفاده می شوند.

باتری سازی

یکی از مشتق های اسید سولفونیک، اسید متان سولفونیک است. که در صنعت باتری سازی به عنوان الکترولیت عمل می کند. به طوری که در باتری های سرب اسید به منظور نگهداری الکترولیت روی سریم استفاده می شود.

مزایای استفاده از اسید سولفونیک چیست؟

اسید سولفونیک دارای مزایا قابل توجهی است که در ادامه به آنها اشاره کرده ایم:

قیمت این اسید نسبت به انواع دیگر اسید ها ارزان تر است.
نحوه نگهداری و ذخیره سازی اسید سولفونیک راحت است. چرا که به شکل پودر و گرانول نیز می تواند نگهداری گردد.
قابلیت حل شدن بالایی دارد.
در محصولات  پوستی می تواند از آسیب اشعه ماورای بنفش بر پوست جلوگیری کند.

ایمنی اسید سولفونیک

اسید سولفونیک، اسید بسیار قوی است. در حقیقت، این اسید یک میلیون بار بیشتر  قوی تر از سایر اسیدها مانند اسید استیک و بنزوئیک اسید است. این ماده شیمیایی کاربرد فراوانی در صنایع مختلف دارد زیرا قدرت اسیدی بالایی دارد. بنابراین از سه جهت باید در هنگام استفاده از این ماده احتیاط کرد

در زمان نگهداری و ذخیره سازی این اسید دقت کنید.
زمانی که در معرض این ماده قرار می گیرید.
وقتی لوله ها در معرض اشعه های نور قرار می گیرند ، مواد مورد استفاده باید به اندازه کافی در برابر اثرات خورنده اسیدهای سولفونیک مقاوم باشند.

.

سولفونیک اسید یک اسید قوی است که خطرات آن با توجه به ناخالصی های موجود در آن ، افزودنی های شیمیایی و روش سولفوناسیون متفاوت است.

غلظت 0.5 تا 1 درصد اسید سولفونیک در آب باعث سوزش چشم و قرمزی در پوست می شود و در صورت آتش سوزی ممکن است منجر به انتشار اکسیدهای H2S ، SO2 و SO3 شود که گازهای سمی هستند

و همچنین می تواند باعث تحریک چشم ، پوست و ریه و همچنین سوختگی در موارد شدید شود. بنابراین ، نکات ایمن در مشاغلی که با این اسید سروکار دارند رعایت گردد.

.

احتیاط در استفاده از اسید سولفونیک

کمکهای اولیه در تماس با اسید سولفونیک

هنگام استنشاق اسید سولفونیک، اگر متوجه شدید که فرد به طور منظم تنفس نمی کند یا احساس می کنید که تنفس او قطع شده است، باید او را به هوای آزاد منتقل کنید و تنفس مصنوعی به او بدهید یا سعی کنید اکسیژن را به او برسانید و باید فوراً با  اورژانس تماس بگیرید.

در صورتی که اسید  با پوست فرد تماس داشته است بلافاصله  پوست او را با آب فراوان به مدت حداقل 15 دقیقه بشویید. سپس لباس ها و وسایل آلوده را از او دور بیندازید و اگر خارش همچنان ادامه داشت، باید سریعاً او را نزد پزشک ببرید و توصیه های پزشکی لازم را دریافت کنید.

در صورت تماس با چشم ها، چشم ها را با مقدار زیادی آب بشویید، سپس مژه ها را بالا و پایین ببرید و لنزها را از چشم خارج کنید، شستشو را به مدت 15 دقیقه ادامه دهید، سپس توصیه های پزشکی را دنبال کنید و به پزشک مراجعه کنید.

هنگام مصرف اسید سولفونیک، شیر را با مایع خنثی مانند منیزیم بنوشید و بیمار را به هوای تازه منتقل کرده و اجازه دهید نفس بکشد. اما شخص را مجبور به استفراغ نکنید مگر اینکه پزشک به شما توصیه کند. اگر فرد استفراغ می کند، سر خود را پایین بیاورید تا استفراغ باز نگردد و بلافاصله او را نزد پزشک ببرید.

نکته: رعایت تمام نکات ایمنی و رعایت الزامات مانند ماسک، دستکش، شستشوی چشم، دوش، پوشش سر و عینک در محل کار که از اسید سولفونیک استفاده می شود بسیار مهم است.

.

فروش اسید سولفونیک در شرکت بازرگانی بهراد شیمی مقامی

.

.

.

.

فروش اسید سولفونیک در معتبرترین شرکت بازرگانی

شرکت بازرگانی بهراد شیمی مقامی (بازرگانی شیمیایی مقامی سابق) یکی از برترین موسسه ها در زمینه فروش اسید سولفونیک است. این شرکت با داشتن سابقه درخشان ده ساله میتواند ایمن ترین خرید اسید سولفونیک را برای مشتریان عزیز رقم بزند.

خبر خوب اینکه شما میتوانید از طریق سایت بهراد شیمی مقامی، خرید آنلاین اسید سولفونیک را در کمترین زمان تجربه کنید. ما با فروش آنلاین اسید سولفونیک این تضمین را به مشتریان می دهیم که محصولی با درصد خلوص بالا دریافت خواهند کرد. چرا که شعار شرکت بازرگانی بهراد شیمی، جلب رضایت مشتری می باشد.

چگونه رضایت مشتری را در خرید اسید سولفونیک تامین می کنیم؟

ارائه محصولی با نازل ترین و بالاترین کیفیت
تحویل سریع
قیمت مناسب ( قیمت ها کاملا بر اساس درصد خلوص اسیدها در نظر گرفته شده اند)
ضمانت پس از فروش

مجموعه بازرگانی بهراد شیمی مقامی؛ با پشتیبانی 24 ساعته میتواند به شما در نحوه خرید و همچنین طرز استفاده از انواع اسیدها از جمله اسید سولفونیک مشاوره بدهد. برای دریافت مشاوره از کارشناسان ما میتوانید با شماره تلفن های موجود در سایت، تماس حاصل فرمایید.

.

توضیحات تکمیلی:

اسید سولونیک که به آن اسید سولفونیک می گویند، حاوی اسیدهای آلی و گوگرد است و فرمول شیمیایی آن RSO3H است که R یکی از گروه های ترکیبات آلی است. سولفونیک اسید محلول در آب یک مایع چسبناک و قهوه ای رنگ است. این ماده به عنوان امولسیفایر، مواد افزودنی و روان کننده استفاده می شود.

اشتراک گذاری: